Project ‘Danserye’

In het tweede project staat het thema ‘Danserye’ op het programma. Met werken uit verschillende stijlperioden, welke allemaal een dans of meerdere dansen als basis hebben, belooft ook dit project wederom een muzikaal succes te worden! Onmiskenbaar hoogtepunt zal gevormd worden door de volledige Danserye Suite van de hand van Tielman Susato.

Dit project staat gepland voor de tweede helft van 2020. Houd voor repetitie- en concertdata de website in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsupdate.

Danserye Suite – Tielman Susato

De Danserye was de eerste gedrukte versie van 59 dansen, geschreven en uitgegeven in de Nederlanden. In 1551 was dansen een zeer gebruikelijk fenomeen en een manier voor mensen om met elkaar om te gaan, zowel upper-class als in de bourgeois.

De suite is een nieuwe zetting voor blaasorkest waarbij dicht bij het origineel wordt gebleven. Er wordt, zonder tekort te doen aan het origineel, volledig gebruik gemaakt van de mogelijkheden van het hedendaags symfonisch blaasorkest. Terwijl de houtpartijen vrijwel origineel zijn gebleven, wordt de muziek aangevuld met hedendaags slagwerk én een grote rol voor akoestisch gitaar. Door deze combinatie ontstaat een bekend, maar toch zeer bijzonder geheel; iets heel moderns gebaseerd op muziek van meer dan 450 jaar terug.

Antiche Arie e Danze – Ottorino Respighi

In 1932 voltooide de vermaarde Italiaanse componist Ottorino Respighi zijn derde suite Antiche Arie e Danze. Ook dit werk is gebaseerd op oorspronkelijke muziek uit de Renaissance. We horen interpretaties van muziek voor luit van Besard, voor gitaar van Ludovico Roncalli en wederom voor luit van de hand van Santino Garsi da Parma.

Met deze suites doet Respighi zijn naam als meesterzetter van oude muziek eer aan; de muziek heeft alle grootsheid, triomfantelijkheid en melancholie van zijn Romeinse trilogie maar dit maal met de ingetogenheid en ratio van de Renaissance.

Incantation and Dance – John Barnes Chance

In 1962 schreef de Amerikaanse componist John Barnes zijn eerste werk voor harmonieorkest en vandaag de dag is dit werk nog steeds één van de meest belangrijke werken voor deze orkestvorm. Het werk bestaat uit twee zeer contrasterende delen. De Incantation, betovering, is een kort, klagend en zeer mysterieus geheel. Het is vol van verwachting, verlatenheid, onstabiliteit en zonder toonsoort. Beginnend met een fluitsolo, worden er steeds meer instrumenten aan toegevoegd, maar het geheel blijft spannend en mysterieus. De Dance, het tweede deel, begint ook zacht, maar al snel treedt het slagwerk aan en bouwt aan een dwingende, complexe en zeer krachtige ritmische puls. De dans neemt alsmaar toe in woede en uitbundigheid en richting het einde komen thema’s uit beide delen terug en brengen ons naar een grillige climax. Met Incantation and Dance schreef Barnes Chance een waar meesterwerk.

Conga del Fuego – Arturo Marquez

Arturo Marquez schreef verschillende werken welke grote bekendheid verwierven in uitvoeringen van het Simon Bolivar orkest en hun dirigent Gustavo Dudamel. Meest bekend zijn waarschijnlijk de Danzons. Orkest Centraal programmeert met de Conga del Fuego een minder bekend werk maar zeker niet minder vurig, passievol en onmiskenbaar Latijns-Amerikaans.