Prachtige vergezichten. Groen. Nat. Ruig. Feest. Dans. Zang….
Allemaal termen waar menigeen aan denkt bij Ierland, Schotland en of Keltische muziek. De afgelopen decennia heeft de Keltische muziek enorm aan populariteit gewonnen. De muziek kenmerkt zich vaak door opzwepende ritmes en intieme melodieën. De muziek heeft vaak een oorsprong in de volksmuziek en oude dansen en gezangen. Orkest Centraal heeft een prachtig programma samengesteld uit dit genre. Er is ruimte voor oude, traditionele melodieën. Maar natuurlijk is er ook veel aandacht voor folk- en dansmuziek, hiervoor is deze muziek wellicht het meest bekend! Traditionele, symfonische muziek, afgewisseld met origineel voor harmonieorkest geschreven werken. Een programma voor ieder wat wils, uitdagend en boeiend voor zowel muzikant als toehoorder.
Opnieuw een zeer aansprekend programma van Orkest Centraal!

Irish Tune – County Derry
De herkomst van de Londonderry Air, de titel waaronder het stuk wellicht meer bekend is, is in nevelen gehuld. De melodie zou in een droom tot de legendarische harpist Rory Dall O’Chan zijn gekomen; er wordt zelfs beweerd dat ze oorspronkelijk van musicerende elfen afkomstig is! Percy Grainger echter vond de melodie in George Petrie’s bundel The Ancient Music of Ireland. In 1902 maakte Grainger zijn eerste bewerking (a cappella koor) onder de titel Old Irish Tune. Daarna volgden versies voor piano, strijkorkest, en zelfs een symfonische versie voor Stokowski. Graingers popularisering heeft zelfs mogelijk geleid tot de ‘Danny Boy’ lyrics van Weatherley (1912). In 1920 maakte Grainger een instrumentatie voor orkest. Deze versie staat op het programma van Orkest Centraal.

Scottish Dances
In 1957 schreef de Britse componist Malcolm Arnold zijn vier Schotse dansen. De suite bestaat uit vier afzonderlijke delen, allen geïnspireerd op Schotse volksmuziek en -dansen.
I Pesante: een traditionele Strathspey
II Vivace: een feestelijke Reel
III Allegretto: een langzame, rustige dag in de Hebriden
IV Con Brio: een vliegensvlugge Highland Fling
De muziek is een ode aan Schotland en zonder het daadwerkelijk originele melodieën bevat is de muziek onmiskenbaar Schots.

Be Thou my Vision
Be Thou my Vision is een traditionele Ierse hymne. De tekst is gebaseerd op een gedicht, geschreven door Dallán Forgaill. Het eerste manuscript van de tekst stamt uit de 6e eeuw. Inmiddels behoort het tot de favoriete hymnes in het Verenigd Koninkrijk. David R. Gillingham baseerde dit werk duidelijk op deze hymne. Het betreft echter niet een standaard koraalbewerking maar een concertwerk uniek in haar soort. Het vergt veel van de muzikanten en kent een enorme diepgang. Betoverende passages in het hout worden afgewisseld met glorieus koper als een doorbrekende zon door de wolken, schijnend over het Ierse landschap. En dit alles met de boodschap van eeuwige hoop, in overeenstemming met de oorspronkelijke hymne.

Hymn of the Highlands
Suite from Hymn of the Highlands schetst drie indrukwekkende muzikale beelden van de Schotse Hooglanden. Het eerste deel, Ardross Castle, wordt gekenmerkt door solo’s voor klarinet en fagot, voordat een doedelzakmelodie wordt geïntroduceerd. Het tweede deel, Alladale, is een trio voor saxofoon waarin eveneens het slagwerk een belangrijke rol speelt. Dit leidt naar de finale, Dundonnell, die contrastrijk heen en weer beweegt tussen een wild presto en de doedelzakmelodie uit het eerste deel.
